Hukum Memakai Minyak Wangi beralkohol

Masih ramai dikalangan kita orang Islam yang keliru dengan hukum pakai minyak wangi. Mereka hanya tahu hukum minyak 'attar'.Walhal hakikatnya adalah sama. Attar itu adalah minyak wangi dan minyak wangi itu adalah attar.Bahasa arab dan bahasa Melayu.

Alim Ulama kita dah lama bincang pasal ni.Dan dahpun ada hukum pemakaiannya. dek kerana sikap kita malas untuk mencari ilmu maka permasalahan ini masih timbul.

Saya bawakan beberapa pandangan ulama dalam masalah pemakaian perfume. semua pandangan ini adalah harus dan boleh dipakai..

1. Fatwa Majlis Kebangsaan :" Ubat - ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah dimaafkan, yakni DIHARUSKAN penggunaannya."

2. Lembaga Fatwa Al Azhar berpendapat bahawa alkohol itu TIDAK NAJIS manakala arak tetap najis.

3. Fatwa almarhum Syeikh Sya'rawi (rh) dalam kitabnya " Anta Tas al Wa Islam Tujib " menjelaskan bahawa :" Memakai perfume yang mengandungi alkohol HALAL hukumnya. Alkohol hukum-nya menjadi haram jika diminum untuk bermabuk-mabuk."

4. Menurut Kitab " Al Fiqh Al Muzaahibil Arba'ah" dalam bab " An Najaasaat" juzu' 1menjelaskan bahawa alkohol yang dimasukkan ke dalam minyak wangi agar tahan lama atau untuk tujuan menaikkan roti, hukumnya adalah HARUS.

5. Syeikh Rashid Redha dalam penulisan tafsirnya yang masyhur iaitu " Tafsir Al Manar " menyatakan bahawa hukum alkohol TIDAK NAJIS dan penggunaannya dalam minyak wangi diBOLEHKAN atas dasar tidak adanya dalil yang tegas tentang
kenajisannya.

6. Imam Asy - Syaukaani (rh) dalam kitabnya " Nailul Awthor " juga bersependapat diharuskan dan tidak najis

Sudut Pandangan saya....

Masalah yang berkait dengan perfume + alkohol ini dan settle. Yang masih menjadi masalahnya ialah Perfume + Bahan Najis. Macam Botox ada bahan najis. Inilah yang menyebabkan ianya haram dipakai di luar sembahyang dan dalam sembahyang.

kekadang bahan campuran yang haram(bukan alkohol) itu adalah yang menyebabkan ianya tak boleh dipakai.

Dan yang keduanya ialah wanita dilarang sama sekali pakai perfume...walaupun tiada bahan dilarang dalam campurannya...Pakai diluar rumah. Dan hanya harus pakai untuk suami sahaja terutama malam jumaat dan malam yang sewaktu dengannya..:)))

7 Responses
 1. Ibnu Ja'far Says:

  terima kasih


 2. x-ikmjb Says:

  terima kasih atas perkongsian ini.. dah lama berdebat ngan abah saya, tapi cuma berdebat kosong tanpa rujukan.

  terima kasih sekali lagi


 3. ak ckp kt kwn2 kat skola...sume x caye.....germ jeww


 4. thanx byak2..


 5. alhamdulillah.........da penat crik jawapan...ade ustaz ckap xleh pakai........ade ustaz len lak ckap boleh pakai.....


 6. alihamzah Says:

  tq.. sya copy K :)


 7. Fizin Says:

  great info. thanksalot.


Post a Comment